Arkiv för juli 2012

Bokslut Förändringsprogram 2012

Framtidsboxens Förändringsprogram är tre veckor långa förändringsprocesser där unga medborgare, Förändringsagenter, i modiga kommuner levererar lösningar på en kommunal utmaning. Tillsammans med kommunens politiker och tjänstemän, Möjliggörare,  skapar vi förutsättningar för positiv samhällsutveckling. Framtidsboxens Förändringsprogram har genomförts sedan 2009 i totalt 12 kommuner och 1 region. Sammanlagt har över 200 Förändringsagenter skapat mer än 100 lösningar för hur deras kommun ska kunna bli bättre.

200 Förändringsagenter har också varje år hjälpt oss att bli bättre på det vi gör, att leda framgångsrika kreativa förändringsprocesser. Genom före- och efter-enkäter mäter vi attitydförändringar och kunskapsutveckling och genom utvärderingar kartlägger vi våra styrkor och förbättringsmöjligheter. Trenden är tydlig, Framtidsboxens Förändringsprogram gör skillnad. Och det bästa av allt, varje gång vi gör skillnad lär vi oss att göra det ännu bättre. Här är några siffror och citat från årets Förändringsprogram.

 

% av deltagare som svarat 5:a eller 6:a (högst) i våra utvärderingar

Vi är intresserade av att veta hur våra Förändringsagenter skulle beskriva Framtidsboxen. Därför låter vi dem göra det med en mening i våra avslutande utvärderingar på Förändringsprogrammet. Nedkokt i ett tag cloud ser det ut så här.

Utvärderingsfråga: Beskriv Framtidsboxen med en mening

Attitydförändringar och kunskapsutveckling mäter vi genom våra före- och efter-enkäter. Identiska enkäter genomförs på programmens första och sista dag.

Jämförelser mellan enkäter innan programmen mot efter programmen.

Citat från två reflektionsfrågor i de avslutade utvärderingarna.

Utvärderingsfråga: Vad är det bästa med Förändringsprogrammet?

Utvärderingsfråga: Beskriv minst två av din viktigaste lärdomar från Förändringsprogrammet

Inga kommentarer

Uppsala: Förslag blir verklighet

Förra året genomförde Framtidsboxen ett Förändringsprogram i Uppsala kommun. Uppdraget var att skapa sommarjobb av unga för unga. I Förändringsagenternas rapport kan du läsa vilka förslag de tog fram. Och UNT skrev: ”De skapar framtidens sommarjobb”.

Tillsammans har Förändringsagenter och Möjliggörare i Uppsala kommun sett till att ”framtiden” inte betydde ”om 10 år” utan ”i år”. I år jobbar med över 100 unga uppsalabor i något av kommunens nya sommarjobb. Bland dessa hittar vi flera signerade kommunens Förändringsagenter:

  • Bussigt: Tillsammans med konstnärer med förkärlek för offentlig konst smyckas två busskurer i kommunen, Senandersvägen i Flogsta och Cellovägen i Gottsunda.
  • Bio under stjärnorna: Utomhusbio i klassisk tappning, nu också i Uppsala. 5 och 8 augusti på Studenternas. I vintras skrev vi om Förändringsagenter och Möjliggörare som var på inspirationsresa till Norrköping, läs om det här.
  • Av unga för unga/Aktivitetsdagar: Aktiviteter kring Uppsalas badplatser kommer att ge en livligare och roligare sommar för kommunens unga. Pågår till 13 juli.
Läs också om sommarjobben i denna artikel från UNT.

Bussigt: Flogsta hållplats

Inga kommentarer

En processledares reflektioner

Den 18 juni samlades 15 förväntasfulla Förändringsagenter i Trelleborg för sin första arbetsdag. Många lekar, post-its och heta diskussioner senare levererade dessa Förändringsagenter i fredags en presentation som gjorde stort intryck på både mig som processledare och de Möjliggörare som var på plats. Så pass stort intryck att de har blivit inbjudna att köra samma presentation för såväl kommunstyrelsen som för arbetsmarknadsnämnden och arbetsmarknadsförvaltningen den 5 september.

Som processledare kan jag inte vara annat än stolt över vad Förändringsagenterna i Trelleborg har åstadkommit under dessa tre veckor. De har utmanat sig själva på alla möjliga sätt och agerat som ett team från första dagen. De har vågat lyssna på och lära av varandra. De har lärt sig att se varandras olikheter som en styrka. De har kommit upp med den ena idén efter den andra och de har till slut enats om de sju metoder som de i fredags presenterade för Möjliggörarna. Metoder som ska hjälpa unga att komma ut på arbetsmarknaden.

En av Förändringsagenterna sa till mig någon gång under dessa tre veckor:

”Den här gruppen består av väldigt olika individer men ändå tänker vi så lika när det gäller det här uppdraget.”

Kanske är det en av de största lärdomarna från dessa tre veckor. Att vi må vara olika men att det ändå finns saker som vi kan enas om. Kanske är det också de sju metodernas största styrka. Att så många olika individer står bakom dessa. Det ger hopp om att de ska ge effekt om/när de någon gång implementeras.

Maria Karlsson, processledare Trelleborg

Inga kommentarer

Vännäs: Rapport

För tre veckor sedan fick 11 Förändringsagenter i Vännäs kommun ett uppdrag. Uppdraget handlade om att ta fram konkreta förslag för att säkra ungas möjlighet till inflytande och delaktighet i kommunens demokratiska processer. Här är deras rapport!

För att ladda ner rapporten, klicka här: 

Rapport: Vännäs 2012 

Inga kommentarer

Slutspurt!

Nu är vi inne på slutspurten av vår roliga och helt fantastiska resa. Idag har vi finslipat på vår presentation och rapport som ska redovisas för tjänstemännen och politikerna imorgon. Alla är trötta men glada och nöjda över vårt resultat som vi slitit med dessa tre veckorna. Det är även nu vi börjar inse att det alldeles strax är över och att vi ska splittras med alla vänner vi har skaffat här och träffat varje dag. Men det löser vi med en återträff någon gång i sommar!

Idag har Maria bjudit oss alla på glass på en uteservering här i Trelleborg. Det var väldigt trevligt och gott!

Tack o hej snygga tjej

Amanda och Emma

 

Inga kommentarer

Vännäs: Rapporten är klar

Förändringsagenternas rapport

I Vännäs kom Förändringsagenternas rapport från trycket för ungefär en timme sedan. Mycket hårt arbete, kreativitet, frustration, skratt och stress har legat bakom den. I morgon överlämnas den till kommunens Möjliggörare. Tre veckor har gått och Vännäs kommun har fått 8 nya förslag på hur unga kan få mer inflytande i demokratiska processer.

Förändringsprogrammets avslutande dag inleds med presentation för Möjliggörargruppen klockan 08:45. Förändringsagenterna kommer också att presentera sina förslag under invigningen av gatufesten Vännäsdagarna (12:45 på Stora scenen). Förväntan, och nervositet är nog de ord som bäst beskriver stämningen just nu.

Inga kommentarer

Förberedelser pågår…

Arbetsfördelning inför fredagens presentation

Idag har varit en väldigt flitig och självständig dag då vi har fokuserat på vår presentation. Vi har arbetat i de olika grupperna som vi blev tilldelade igår där alla fick olika uppgifter inför visningen. Det var en väldigt givande dag och det känns som vi är på god väg!

 

Puss och kram från

Jesper & Rebecka

Inga kommentarer

Agentblogg: Linnea

Tja! 
Linnea in tha house, det är jag som styr bloggen idag och hade tänkt berätta lite vad som hänt under dagen (fredag).
Vi har mestadels bara jobbat vidare med våra förslag och finslipat dom lite, gått igenom vilka som är lite bättre än dom andra och vilka som behöver lite mer jobb på. Personligen tror jag att välja ut 6st av dom kommer bli svårt, alla är ju asgrymma, vissa lite svårare att genomföra än andra men skulle bli grymma om dom skulle komma igenom!

Inställningen i gruppen idag har inte varit den bästa, kan själv säga att jag bidragit med lite dålig attityd och som vi alla vet kan det dra ner dom andra i träsket, not good. Får ta nya tag nästa vecka.

Jag, och resten av gruppen (tror jag?) ser fram emot att presentera detta nästa fredag, ska bli grymt att få visa upp allt vi har kommit fram till och jag vill verkligen att någonting ska hända i denna tråkiga (?) kommun.

Jaja, får bli allt för den här gången. Trevlig helg, hejdå!

Inga kommentarer

Agentblogg: Jimmy

Tjabba Tjena Hallå :D

Idag har vi haft sjukt mycket skoj!
Möjliggörarna kom hit och va med oss och lyssna på våra idéer :D
och så fick vi sitta och diskutera med dem vad de tycker vi kan förbättra och utveckla med våra idéer ;D

Kommer bli sjukt bra det här, Vi kommer få väldigt bra kommun när det här e färdigt :D

HOJ HOJ :D

Inga kommentarer