Arkiv för december 2011

Inga kommentarer

Tillbakablick – fem månader sen förändringsprogrammet i Flen

Text: Rebecca Brolin, förändringsagent Flen


Just nu sitter jag i skolan och försöker tänka tillbaka på de där tre fantastiska veckorna vi hade i somras, hur pirrigt det var första dagen man skulle gå till jobbet och man hade alla dessa tankar om hur processledaren skulle vara, hur vi skulle fungera som grupp, vilka det egentligen var som man skulle jobba med osv.

Jag kan säga att Framtidsboxen var inte alls som jag hade tänkt mig innan jag gick till jobbet första dagen, trodde mer att det skulle vara som att gå i skolan och bara komma på idéer från ingenting men det var ju verkligen ingenting av vad jag hade trott! Framtidsboxen för mig har varit en stor del av min utveckling som person, jag har vågat tagit för mig mer, lärt mig att lyssna och vara positiv och försöka se allting från olika perspektiv.

Jag är så otroligt tacksam och stolt över att fått jobba med Framtidsboxen och jag vet att nästan alla som jobbade i somras är det. Det är så himla kul att se tillbaka på hur alla verkligen ville förändra Flen och göra det till en bättre plats, hur motiverade och samarbetsvilliga alla var.

Jag har intervjuat två personer som var med i somras och jobbade, här kommer frågor och svar från Michaela & Mathias.

Michaela:
För ungefär fem månader sedan gjorde du din första dag på Framtidsboxens
förändringsprogram. Hur minns du tillbaka på den där första dagen?

Jag kommer ihåg att vi kom in i lägenheten och fick börja skapa namnlappar. Då trodde jag att det skulle vara mer som ”skolmiljö” och att vi skulle vara liksom tvungna att komma på en massa idéer bara ur tomma intet! Jag kommer också ihåg att vi sen gjorde lite lekar, typ faxen. Och det var så skönt för procesledaren var inte alls som en lärare som jag hade tänkt! Utan hon var liksom en del av gruppen och ja det kändes bara bra efter första dagen!

Vad, om något, har du tagit med dig från förändringsprogrammet som du använder eller tänker på i din vardag?

Jag har tagit med mig jättemycket! Jag tänker mycket mer positivt! Och i skolarbeten, speciellt grupparbeten, tänker jag mycket mer ”outside-the-box”. Man kan göra allting på så mycket roligare sätt. Man behöver inte alltid göra en Power Point som alla andra gör! Man kan lika gärna göra en film, eller teater eller vad som helst! Och jag har blivit mycket modigare! Jag förstår nu mer hur mycket man kan påverka och det gör man inte bara genom att gå runt och gnälla. Ta tag i det istället och tänk vad du kan göra, hur du tycker att det skulle vara istället! Det har varit det som verkligen fastnat hos mig! Nu blir jag nästan arg på människor som bara klagar över saker men aldrig gör något själva för att ändra det! Haha

Mathias
För ungefär fem månader sedan gjorde du din första dag på Framtidsboxens
förändringsprogram. Hur minns du tillbaka på den där första dagen?

Ska jag vara ärlig så är jag inte helt säker vad vi gjorde den första dagen. Det som kommer tillbaka var hur otroligt kul det var att träffa gamla kompisar som jag inte träffat eller socialiserat mig med på väldigt länge. Så själva återförreningen med gamla vänner är något jag minns!

Vad, om något, har du tagit med dig från förändringsprogrammet som du använder eller tänker på i din vardag?

Det som jag tagit med mig är kanske en lite ändrad ”studieteknik”. Alltså att jag tänker igenom arbetet som ska utföras på ett annat sätt nu än vad jag gjorde tidigare. Dessutom har jag kommit på att det är lättare och mycket roligare om man istället för att tycka att vissa ”samarbetsövningar” är tråkiga, kan se det roliga åt övningen. Att man skrattar och har kul åt det lite barnsliga som övningen kan innehålla. Det ger och skapar också en större gemenskap än själva övningen enligt mig!

Det var allt för mig den här gången! Hoppas alla har det bra och får en underbar jul med lov och allt vad det innebär puss och kram! /Rebecca

Inga kommentarer

Vi är nuet

Text: Jennifer Eriksson, förändringsagent Strängnäs
Idag är det nästan sex månader sedan den första dagen på förändringsprogrammet. Det är
konstigt, för det känns som att det var bara några veckor sedan. Jag minns alla post-it lappar,
Fredriks köttsoppa, alla skratt och skämt, alla konstiga och bra idéer så tydligt.Den första dagen var jag så otroligt nervös. Jag tog bilen in till Strängnäs från Åkers Styckebruk för att möta upp förändringsagenterna. De mesta från den första dagen känns som ett stort töcken. Det enda jag minns är att vi gjorde övningar för att lära känna varandra och jag hade redan glömt namnet på vår processledare pinsamt nog. Jag var ju så sjukt nervös.

Vårt uppdrag var att göra vår kommun mer attraktiv för ungdomar och komma på faktorer och idéer för att uppnå detta. Till en början kändes det ganska omöjligt, men med en del brainstorming och bra övningar så kom vi fram till en hel del. Det som till en början verkade hopplöst blev någonting riktigt bra. Efter de tre veckorna tillsammans hade vi flera faktorer och idéer än vad vi egentligen behövde.Jag har förändrats väldigt mycket genom Framtidsboxens förändringsprogram. Det har fått mig att våga tänka ”utanför boxen” och dela med mig av mina idéer trots att de verkar lite tokiga till en början. Jag tror inte att jag är ensam med att känna så.

Att få arbeta under några veckor på sommaren var verkligen super. Jag önskar att flera kommuner valde att samarbeta med Framtidsboxen. Att ungdomar får chansen att påverka sin kommun är verkligen ett stort steg. Vi har mycket att säga och vi borde få chansen att visa det.

Vi ungdomar är framtiden, men glöm inte bort att vi också är nuet.

/Jennifer

Inga kommentarer

14 december: Årets sista SE Bar med Framtidsboxen och Frankel & Friends

Framtidsboxen verkar för positiv samhällsförändring genom inflytande och delaktighet. Under 2011 genomfördes vårt koncept i 10 kommuner och en region. Nu vill vi dela med oss av vad vi gjort under året och vilken förändring vi skapat hos, och tillsammans med, de människor vi arbetat med. På årets sista SE BAR presenterar Framtidsboxen och Frankel & Friends sina samhällsförändrande årsbokslut och bjuder in dig att lyssna, mingla och diskutera.

Framtidsboxen har under 2010 och 2011 varit ett projekt under SE FORUM och blir till årsskiftet ett socialt företag. I år gör vi vårt första samhällsförändrande årsbokslut och bjuder därför in en panel för att lyfta frågeställningar som hjälper oss alla att bli bättre på att visa på förändring vi skapar. Några exempel på frågor vi vill lyfta är:

1. Hur fler med aktörer med sociala visioner kan bli bättre på att visa på förändring?
2. Hur kan fler aktörer använda unga som resurser?
3. Vilken typ av förändring är intressant att dela med sig av?

Panel: 
Anna Edwall, styrelseledamot, Framtidsboxen AB 
Estelle Westling, styrelseledamot, SE Forum
Pär Larshans, hållbarhetsdirektör, Max Hamburgerrestauranger
Fredrik Kron, avdelningschef opinion och påverkan, Amnesty International

OSA! här senast 12 december: http://www.eventbrite.com/event/2568987912 eller till info@framtidsboxen.se

Datum & tid: 14 december 18:00 – 20:00
Plats: The Hub
Adress: Riddargatan 7D, Stockholm (T: Östermalmstorg)

Inga kommentarer

Allting vi gör förändrar

Text: Moa Rosén, Alvesta
För snart ett halvår sen började mitt allra första sommarjobb. Jag tycker att jag hade tur, för det var inget vanligt sommarjobb. Det var ett av tre som min kommun Alvesta valt att kalla för ”annorlunda sommarjobb”, och det var det verkligen! Även om jag som sagt inte haft något sommarjobb tidigare, så är jag helt övertygad om att det toppar rabattrensning, moppning, skrikande och elaka dagisbarn med ljusår. Det var på alla sätt unikt, sättet att tänka, sättet att lära och sättet att arbeta på var helt annorlunda än något jag gjort tidigare.

I Alvesta var vi i början 14 förändringsagenter, de flesta kände jag redan innan men första dagen gick åt till att lära känna alla nya, få reda på vårt uppdrag och fika. Det började med att vi satte oss i en ring av stolar med våra namn på och ”checkade in” för första gången. Sedan hjälptes vi åt att rita varandras ansikten, speed-dejtade och åt lunch tillsammans. Sedan bara försvann alla dagar fortare och fortare. Vi tog med oss jobbet till stranden och badade, lärde oss allt från socialt entreprenörskap och barnkonventionen till kreativa idéprocesser och normkritik.

När jag fick veta vilket uppdrag vi hade fått hade jag ingen aning om hur vi skulle uppnå det. Det vi skulle komma fram till var verkligen något nytt, något som skulle förändra, hur skulle man komma på det? Hur skulle vi kunna få det att fungera? När vi alla satt där i den där ringen som frågetecken som bara blev större sa vår processledare Malina något som lät ungefär såhär och som egentligen var fullständigt självklart:
- När man ska komma på någonting helt nytt, måste man helt enkelt göra det på ett alldeles nytt sätt.

Kunskaperna om hur man gör detta blev fler och fler för varje dag som förändringsagent. Att se möjligheter där andra ser återvändsgränd, att göra något omöjligt till möjligt och att vända och vrida på saker tills det faktiskt blir bra är nog det bästa och mest användbara jag har lärt mig från Framtidsboxen.
Min största dröm är att göra något som förändrar världen, förhoppningsvis till och med rättar till den och gör den bättre. Jag tror att alla vi som verkligen ville bli förändringsagenter drömmer om något liknande, att göra något som förändrar och att vi alla har fått bästa tänkbara grunden för att göra just det.

Nu, ett halvår efter att det började, är uppdraget snart slut. Men ingen av oss slutar att vara förändringsagent, allting vi gör förändrar.

   /Moa

Inga kommentarer