Arkiv för juli 2011

Läs Förändringsagenternas rapporter

11 kommuner, 11 uppdrag, 11 rapporter

Ladda ned och läs Förändringsagenternas rapporter till sina respektive kommuner här.

Inga kommentarer

Framtidsboxen i media

För 154 unga i 11 kommuner är nu tre veckor av världens bästa sommarjobb till ända. Lokala medier har flitigt rapporterat om Förändringsprogrammen. Här kan du läsa vad andra skriver om Förändringsagenternas och Möjliggörarnas fantastiska arbete.

Inga kommentarer

Skål för den lyckade leveransen av uppdraget!

Nu är det alltså gjort. 10 glada och kompetenta Förändringsagenter från Värmdö levererade i fredags svaret på det uppdrag de fått av Möjliggörarna. Och de gjordes med pompa och ståt. Förändringsagenterna dansade in till Maskinens ”Segertåget” och presenterades sedan med hjälp av denna fantastiska presentationsvideo:

Sedan följde en proffsig presentation av deras arbete och process varvat med en film om hur Carl (jag) hamnade i Framtidsboxen och en reklamfilm för Gurraberg. Möjliggörarna och övriga åskådare ställde många relevanta frågor som Förändringsagenterna rappt svarade på. Det var kul att se att publiken var så entusiastisk och peppad. Här är reklamfilmen:

Förändringsagenterna visade också upp de tavlor som de målat för att beskriva sin process och den tidslinje de gjort för att sammanfatta de tre veckorna tillsammns. Presentationen rundades med att alla närvarande fick smakprov på Förändringsagenternas favoritövningar ”Chii-pong” och ”Hi, ha, ho!”. Sedan blev det tårtkalas och Jag och Förändringsagenterna fick blommor. Och äntligen fick vi skåla för något vi faktiskt åstadkommit: Den lyckade leveransen av uppdraget! Jag blev SJUKT imponerad av Förändringsagenternas presentation! Detta trots att jag visste hur den skulle gå till. Så kära grupp var stolta! (Det vet jag att Cissi också blev).

Clara berättar om de tre veckor som varit med hjälp av tavlor som Förändringsagenterna har målat.

Vanessa och Maja beskriver tidslinjen som visar vad som hänt under Förändringsprogrammet.

Förslaget som presenterades var att Gurraberg skall drivas som en ideell förening med en öppen styrelse. Detta betyder att det kommer att finnas en fast styrelse bestående av unga engagerade och av anställda i huset. Styrelsemötena kommer att vara öppna så att alla som är medlemmar får närvara och rösta på mötena. Alltså en form av direktdemokrati. Fyra andra metoder för inflytande presenterades också: ”Medlemskap”, ”Idéboxen”, ”Aktiviteter och utbildning” samt ”Sociala medier”. Dessa beskrivs närmare i den rapport som snart kommer att publiceras på den här hemsidan. Så håll till godo.

Nu är de tre intensiva veckorna över. Det har varit ett överväldigande arbete på många vis. Jag som processledare har pendlat mellan lyckorus och utmattning. Jag är stolt över det som vi åstadkommit tillsammans och det jag är gladast över är att gruppen blivit ett sånt välfungerande och tight team. Det är också kul att se att alla i gruppen har bidragit i processen och till slutresultatet. Det är underbart att se vad som går att skapa om man arbetar dedikerat tillsammans!

Även om dessa tre veckor är över så fortsätter arbetet med Framtidsboxen. Den 7 september är det Actiondag i Värmdö då Förändringsagenterna och Möjliggörarna slår sina kloka huvuden ihop och gör upp en plan för hur de som Förändringsagenterna har kommit fram till ska bli verklighet. Det ser jag fram emot!

Tack Förändringsagenter och Mögliggörare i Värmdö!

TREVLIG SOMMAR!

//Carl

Ps. Tack för födelsedagspresenten. Den klär mig. Och känner mig fett gangsta när jag har den, det vill säga hela tiden. Ds

Pps. Sorry vänner för att det inte var mer ”Cha cha bloggish” ”Wow, flippat….. BERGSGET” och såna grejer i inlägget. Det är helt enkelt inte mitt sätt att skriva ;-) . Ds.

Inga kommentarer

Uppsala tackar för oss och tar sommarlov för bad, reflexion och glass :D

Här visar vi några väl valda best of moment:

TILL HÖSTEN ÄR VI TILLBAKA men tills dess HA DET BÄST!

Inga kommentarer

Vad är framtidsboxen?

Uppsala förändringsagenter förklarar:

Inga kommentarer

Uppsalas vision

2011 v.s. 2030

Inga kommentarer

Strängnäs presenterar faktorer och förslag

Förändringsagenterna i Strängnäs fick uppdraget ”Hur kan Strängnäs bli mer attraktivt för unga människor?”. Här presenteras 11 faktorer på vad som gör en plats optimal och 7 konkreta förslag för att göra Strängnäs bättre. I den här filmen har Förändringsagenterna visualiserat faktorerna och förslagen genom korta sketcher och intervjuer. Allt på 12 minuter, så se till att hänga med!

Vill ni läsa om alla faktorer och förslag så hittar ni Strängnäs rapport här på hemsidan inom kort!

Inga kommentarer

Med eftertanke

Kära läsare,

Förändringsprogrammet är nu över och jag vill, med den här texten, hylla Framtidsboxen och rikta ett varmt tack gentemot mina medarbetare på Framtidsboxen Sala.

Framtidsboxen har varit ett givande sommarjobb som har givit oss unga chansen till att påverka omfattande samhällsproblem.
Framtidsboxen är inte bara ett sommarjobb där man får chansen att påverka omfattande beslut, det är även en väldigt rolig och givande utbildning som lämnar dig med en härlig självkänsla. Jag tror definitivt att alla kommuner skulle ha nytta av Framtidsboxen.
Förändringsprogrammet på tre veckor har varit väldigt effektivt. Vi har hunnit med hur mycket som helst. Från att lära känna varandra ordentligt genom teambuilding-övningar till att brainstorma fram idéer och sylta ihop de till en fin slutrapport, som blev uppskattad av Möjliggörarna.

Jag tycker att dessa tre veckor på Framtidsboxen har varit guldvärda och definitivt något som man kommer att ha nytta av i framtiden.

Om jag ska beskriva Framtidsboxen med ett ord så är det ”Effektivitet”.

Jag vill tacka alla mina härliga kollegor på Framtidsboxen Sala för allt vi gjort tillsammans och inte minst våran grymma processledare Lisa Andersson.

Robin Isik, Förändringsagent Sala 2011

Inga kommentarer

Glädjefest!

För tre veckor sedan samlades 14 förväntansfulla förändringsagenter för första gången i Alvesta fritidsgård. Spänningen låg i luften och många undrade säkert: ”Vad har vi egentligen gett oss in på?” ”Vad är det här Framtidsboxen egentligen” och ”Vem är den där klämkäcka tjejen framför oss?”

Den dagen påbörjades en upptäcktsresa. En resa som gick via teambuilding och energizers. Normkritik och kreativitet. Behovsanalys och socialt entreprenörskap. Inflytande och barnkonvention. Glädje och skratt. Idégenerering och utveckling. Engagemang och förändringsvilja. Och slutligen rapport och presentation.

Igår kunde jag med glädje i hjärtat se hur förändringsagenterna  briljerade när de presenterade sina sex metoder för ungdomsinflytande i Alvesta kommun. Möjliggörarna jublade och frågade ”När får vi sätta igång med det här?” Stolthet, tacksamhet, uppskattning, kärlek och glädje blandades  sedan med ett vemod över att tre underbara veckor är slut. Förändringsagent Artur sammanfattade: ”Vanligtvis brukar jag vara glad när jag slipper jobba, nu är jag ledsen för att förändringsprogrammet är slut. Kan vi inte jobba en vecka till?”

De andra fyllde i: ”Det här har varit ett asbra sommarjobb”, ”Jag har lärt mig mer under de här tre veckorna än under ett helt läsår i skolan”, ”Innan jag började på Framtidsboxen var jag inte det minsta intresserad av politik eller påverkan. Det har helt ändras och jag har upptäckt att jag kan få vara med och förändra”

Det har varit fantastiskt att få leda den här resan. Att få träffa unga medborgare och se dem utvecklas, utmanas och upptäcka att de kan så mycket mer än vad de tror är nog det bästa som finns.

TACK!

/Malina, Processledare Alvesta

Inga kommentarer

The final countdown!

Sista blogginlägget från Trosa blir ett gemensamt verk av tio Förändringsagenter och en processledare. Läs och njut!

”Det är synd att de här tre veckorna är slut, för vi har haft riktigt kul!” //Elin Strid Johansson

”Möjliggörarna bjöd på lunch på Fyren. Det var underbart.” //Daniel Lindblom

”Idag höll vi presentationen, och den gick precis som den skulle!” //Markus Biamont

”I skrivande stund sitter vi i solnedgången, proppmätta och lite solbrända. Vi har avslutningsgrillat hemma hos Erica och badat i hennes superfina pool! Jag har en liten känsla av separationsångest… Vi har umgåtts i 3 veckor och fått världens bästa kontakt med varandra. Jag hoppas verkligen vi håller kontakten med varandra… det gäller Andréa också.” //Emilia Narva

”Vi har haft superkul under varje dag i tre hela veckor men den här dagen har nog varit den bästa! Vi har umgåtts som ett gäng kompisar och firat vår succé. Jag hoppas också att vi verkligen kommer hålla kontakt i fortsättningen och ja, det gäller även Andréa!” //Erica Larsen

”Shit vilka veckor! Helt galna och helt fantastiska. Världens bästa sommarjobb!!!” //Emil Saade

”Härliga stunder med gött folk!” //Fellnert

”Fantastiskt jobb, med fantastiska människor – det kunde inte ha varit bättre!” //Oliwia Wadle

”Dagens höjdpunkter har varit tre; presentationen då Förändringsagenterna briljerade, gruppkramen i slutet av dagen och när jag fick ett handskrivet diplom!” //Andréa Råsberg

Inga kommentarer