Arkiv för kategori Flen

Vad hände sen? Åtta månader senare

För ganska exakt 8 månader sedan startade elva Förändringsprogram i tio svenska kommuner och en region. 154 Förändringsagenter skapade under tre veckor 123 förslag på hur deras lokalsamhällen kan utvecklas. Dessa förslag lämnades över till 75 Möjliggörare, med uppgiften att göra förslagen till verklighet. Under en intensiv arbetsdag under hösten beslutade Förändringsagenter och Möjliggörare gemensamt vilka förslag som skulle tas vidare. Men hände verkligen något? Svaret är, ja! Här är tre exempel.

FLEN

Flen är vår mesta Framtidsbox-kommun som har varit med alla tre år konceptet har funnits. Vi har utvecklats med Flen och Flen har utvecklats med oss. Under 2011-års upplaga av Framtidsboxen i Flen handlade uppdraget om att ta fram förslag på jobb, för unga enligt unga. Två av dessa jobb, Karriärbussen och Infoåtervinnarna (läs mer här), fick speciellt fokus redan under Framtidsboxens actiondag från såväl Förändringsagenter och Möjliggörare.

Detta har hänt
Bäst sammanfattar Möjliggöraren Jan-Erik Larsson, ordförande i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden vad som hänt på kommunens Framtidsboxen-sida på Facebook:

”Nu har vi beslutat i Kommunstyrelsen att vi ska ta fram ett projekt utifrån ert förslag med Karriärbussen och Infoåtervinnarna. Sak

er och ting tar tid, men jag kommer att arbeta för att vi kommer att anställa någon eller några ungdomar som får jobba med dessa idéer.”

Reaktionerna från Förändringsagenter som brinner för sina förslag?

”YESSS!! Hoppas det går hela vägen! Jag är alltid beredd att ställa upp ifall det skulle behövas! :)

”Säger lika som Ulrika! Framtidsboxen ändrade mig, och jag är redo att ändra FLEN! :D

STRÄNGNÄS

I Strängnäs strävan efter att göra kommunen till en mer attraktiv plats för unga människor gav kommunstyrelsen Framtidsboxens Förändringsagenter i uppdrag att ta fram förslag kring detta. Problemformuleringen stod snabbt klar hos Förändringsagenterna. Det finns ingenting att göra efter klockan 18 om du är under 18 år. Lösningen? Ett nattcafé (läs mer här).

Detta har hänt
Tillsammans med Möjliggöraren Helena Edvinsson, kommunens barnombudsman, har Förändringsagenter träffat ansvariga för aktivitetshuset Mikaelshuset och representanter från kommunens ungdomsråd. Så sent som igår tittades det på ritningar och spånades kring hur ett nattcafé kan bli verklighet i Mikaelshuset!

UPPSALA

I Uppsala handlade uppdraget om att ta fram attraktiva sommarjobb för unga. Av de elva förslag som togs fram är det flera som är i rullning i kommunen. Bland dessa finns det förslag som favoriserades allra mest under vår actionprocess i kommunen. Förslaget heter ”Bio under stjärnorna” (läs mer här) och målet är att Uppsala ska få sin alldeles egna utomhusbio.

Detta har hänt
För att få så mycket underlag som möjligt inför att genomföra ”Bio under stjärnorna” sommaren 2012 var Förändringsagenter och Möjliggörare enig om att de behövde göra research. Det visade sig att det i Norrköping finns en utomhusbio. Så därför åkte nio Förändringsagenter och två Möjliggörare (varav en före detta processledare) till Norrköping för att prata bio och försöka visualisera sommaren i ett, för tillfället, öde grustag. Så här såg det ut.

1 Kommentar

Ett steg närmare VÅRT UPPDRAG .. (Man borde inte klaga när det är varmt)

VAAAAARMT!

Man BORDE inte klaga när det är varmt, men när det är sådär jättevarmt, och allt känns bara lite smått kletigt och man vet inte vart man ska ta vägen.. DÅ klagar man.. hah. Som ni kan förstå har det varit väldigt varmt i Flen, men vi i Framtidsboxen har gjort det bästa utav situationen och spenderat de mesta tiden av våra två arbetsdagar ute. Igår tömde vi våra huvuden med idéer och idag analysaerade vi de, och vi har som rubiken ovan kravlat oss fram ett steg närmare vårt uppdrag.

Tiden rinner iväg när man har kul.. och idag lärde vi oss ”crazy feet” som ni ser här nedan. Sedan en annan lek, med namnet Scream, där man fick dö om man förlorade, och skrika på ett mycket brutalt sätt, haha.

Detta var allt för idag, och nu ska jag rusa ..
CHAU AMIGOS!

 

 

 Elin

Inga kommentarer

Första veckan och fem och en halvtimme på den andra veckan.

sådärja…. nu sitter jag bekvämt på stolen..

Nu får jag äntligen blogga. Jag tänkter inte börja det här inlägget med ett ” Hej ..lala..” jag kör med ett, HOLA GUAPOS Y GUAPAS! Det har varit en sjukt rolig och ”stark” vecka för oss förändringsagenter. Vi har lärt känna varandra väl, och alla känner sig bekväma med alla. Vi har till och med lyckats klänga fast oss på två stolar, och OBS att vi är 12 förändringsagenter! Awesome, med andra ord.

 

 

 

 

 

 

 

Vi har också fått en annan syn på flen, genom våra SUPERPOWERS glasögon. Bild ser ni nedan!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har också lyckats göra mål och problem träd. Samtidigt, har vår underbara processledare Lina för var dag blivit ännu gladare över vår idévägg, eftersom den suxessivt ökar varje dag!

 

På torsdagen fick vi stor besök av Cecilia! En mycket roligt och trevlig chef till Lina. Cecilia tog med sig något speciellt till oss alla förändringsagenter, hon tog med sig ” HEJ JAG HETER BENGT!”  En lek som väckte liv i alla förändringsagenter men även i vår processledare.

Idag är det måndag, och vi har fått gå ut i Flen, för att själva i slutet av dagen få komma på 5 olika jobb som vi ska redovisa i morgon. Spännande! Nu sitter vi och lyssnar på musik, och har slutat för dagen. så… nu ska i allfall jag Elin rulla vidare.

CHAU !

Inga kommentarer

Fantastiska framtidsvisionerande Flen

I Flen har vi börjat veckan med att informera oss! Vi har minglat med våra Möjliggörare och besökt kommunhuset, vi fick till och med snygga laminerade namnskyltar. Nu tror jag att vi vet allt om Flens kommunstyrelse och kommunfullmäktige, briljant information när en vill påverka!

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillsammans med allt nytt som vi lärt oss om Flens kommun och inflytande har vi också lärt känna varandra. Till exempel genom att försöka få plats med 12 Förändringsagenter på en enda stol. Utmanande!

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Nu drar årets Förändringsprogram igång

Idag går startskottet för tio Förändringsprogram i tio modiga kommuner. Förra veckan smygstartade vi i Region Gävleblorg och från och med idag är  hela 152 Förändringsagenter och 75 Möjliggörare mitt uppe i ett intensivt arbete att utveckla sina respektive kommuner.

Förändringsagenterna (unga i åldrarna 16-18 år) kommer löpande att blogga, både här på framtidsboxen.se och på Facebook. Region Gävleborg har dessutom en egen superintressant blogg, Ung Gävleborg. Så titta gärna tillbaka och få en inblick i allt som händer runtom i Framtidsboxens samarbetskommuner de närmsta tre veckorna och vidare under året.

Ett glatt tillrop från Sala:

Sju timmar senare och väggar och golv är nu fyllda med förväntningar, charmerande ansiktporträtt, en falafelrulle och Förändringsagenterna framtidsdrömmar. Förändringsprogrammet i Sala är igång!

Och en bild från gårdagens arbete i Strängnäs. ”Därför är vi här!”

Inga kommentarer

Rälsen är byggd

Efter att, den senaste månaden, ha besökt alla Framtidsboxens nyfikna och modiga kommuner har vi nu identifierat problem och utmaningar som Möjliggörare i varje kommun har processat fram uppdrag runt. Uppdragen som varje kommuns grupp av Förändringsagenter i sommar ger sina perspektiv på och formulerar innovativa, specifika och motiverande förslag för att lösa.

Inom kort kommer vi lägga ut samtliga uppdrag här på hemsida! Så håll utkik.

Stort tack till alla våra 75 Möjliggörare för att ni fortsätter vara nyfikna, lösningsfokuserade, realiseringsmotorer och framför allt skapar förutsättningar för reellt inflytande i era kommuner!

Här kommer några bilder från vår möjliggörarverkstäder!

Inga kommentarer

Förändringsagenterna presenterar för kommunstyrelsen

Igår presenterade 5 modiga förändringsagenter sina resultat för hela kommunstyrelsen i Flen! Även om det var en aning nervöst så glänste alla och kommunstyrelsen var imponerad av arbetet. Följdfrågor ställdes och det fanns ett stort intresse från kommunens håll för bland annat idén om att starta ett ungdomsråd där unga kan göra sina röster hörda. Även idén om att göra ”Skjortan” till en mer attraktiv mötesplats var av intresse då förändringsagenterna menar att det kan realiseras med små medel. Förändringsagenterna fick bland annat förfrågning av vänsterpartiet att komma på deras möte och hålla presentationen igen. Det var tydligt att det finns engagemang och en stor öppenhet att fortsätta med idéerna från kommunens sida, det gillar vi!:)

Gårdagen avslutades med ett möte med Karina Krogh (projektledare för Färdplan Flen) samt kontaktpersonen för förra årets förändringsagenter där möten inbokades och en vidare fortsättning diskuterades.

Well done allihopa!

Allt gott från Irja (projekt-och processledare i Flen 2010)

1 Kommentar

Bilder från avslutningsdagen

Här kommer lite bilder som lovat från avslutningsdagen på förändringsprogrammet i Flen:)

Några i publiken

Flera av Möjliggörarna kom

Sandra, Ida och Linnéa förbereder

Alla presenterar sig till att börja med

Ranya ska snart berätta om två av idéerna

Sandra briljerade på scen

En pratstund med några av Möjliggörarna efteråt

Pratstund, Ingrid och Björn

Tack för lunchen kommunen!

Diskussion kring hur vi arbetar vidare...

Det här händer sen

      

Detta hände under våra tre veckor

En sista "energizer" innan sommarlovet

 

 GLAD SOMMAR ALLIHOPA! Stor kram från Irja

1 Kommentar

Så var årets Förändringsprogram avslutat i Flen!

Hipp hipp hurra för oss i Flen som med bravur har avslutat årets Förändringsprogram i Flen!

Förändringsagenterna strålade i kapp på scen i fredags och gjorde en riktigt fin presentation. Möjliggörarna var imponerade och ser stora möjligheter i idéerna. Vi fick bland annat feedback att det var några konkreta förslag som med enkla medel kan genomföras. Bloggen som är ett av förslagen är redan igång www.framtidflen.blogg.se och vi hoppas på att Sveaparken kan bli en ny mötesplats och att Orrö blir en riktig turistattraktion. Ni kan läsa Förändringsagenternas rapport här på hemsidan om ni är nyfikna på alla idéer som presenterades. Vi avslutade dagen med en riktigt härlig buffé (tack kommunen) och en feedbackrunda där vi fick tacka varandra för dessa tre veckor. Från mig som projekt- och processledare vill jag tacka alla Förändringsagenter som gett mig nya perspektiv och tankar om samhället, kommunen som så engagerat stöttat oss hela vägen, Maja och Anna som helt enkelt är radarparet med unika kompetenser och alla andra fantastiska projektledare som kämpat med hjärtat i de andra kommunerna. TACK!

TACK!

1 Kommentar

Sista veckan på förändringsprogramet…

Ranya ser saker ur ett "fågelperspektiv".. eller?

Presentationsgruppen behöver också en sockerchock
Såhär har vi organiserat oss

 

Ja då var vi inne på sista veckan… Igår fick förändringsagenterna feedback av tre otroligt skarpa inspiratörer, Maja och Karina och Eli. Sen avslutades dagen med presentationsteknik som var mycket uppskattat, tack Eli. Förändringsagenterna har idag jobbat hårt och nu såhär mot sluttampen av förändringsprogramet rinner svetten här i ”växthuset” i Flen. Rapportgruppen skriver för fullt och presentationsgruppen hörs långa vägar i korridorerna – härligt! Personligen älskar jag att befinna mig i situationer där det gäller att prestera, klämma ut allt som går att klämma ut, låta hjärnan jobba på högvarv och fokusera så att nerverna hoppar ett extra skutt. Så nu kör vi igen i morgon!!!!!!!!!

Hanna & Angelica- bra kämpat idag!

Inga kommentarer