Arkiv för kategori Vännäs

Vännäs: Rapport

För tre veckor sedan fick 11 Förändringsagenter i Vännäs kommun ett uppdrag. Uppdraget handlade om att ta fram konkreta förslag för att säkra ungas möjlighet till inflytande och delaktighet i kommunens demokratiska processer. Här är deras rapport!

För att ladda ner rapporten, klicka här: 

Rapport: Vännäs 2012 

Inga kommentarer

Vännäs: Rapporten är klar

Förändringsagenternas rapport

I Vännäs kom Förändringsagenternas rapport från trycket för ungefär en timme sedan. Mycket hårt arbete, kreativitet, frustration, skratt och stress har legat bakom den. I morgon överlämnas den till kommunens Möjliggörare. Tre veckor har gått och Vännäs kommun har fått 8 nya förslag på hur unga kan få mer inflytande i demokratiska processer.

Förändringsprogrammets avslutande dag inleds med presentation för Möjliggörargruppen klockan 08:45. Förändringsagenterna kommer också att presentera sina förslag under invigningen av gatufesten Vännäsdagarna (12:45 på Stora scenen). Förväntan, och nervositet är nog de ord som bäst beskriver stämningen just nu.

Inga kommentarer

Agentblogg: Linnea

Tja! 
Linnea in tha house, det är jag som styr bloggen idag och hade tänkt berätta lite vad som hänt under dagen (fredag).
Vi har mestadels bara jobbat vidare med våra förslag och finslipat dom lite, gått igenom vilka som är lite bättre än dom andra och vilka som behöver lite mer jobb på. Personligen tror jag att välja ut 6st av dom kommer bli svårt, alla är ju asgrymma, vissa lite svårare att genomföra än andra men skulle bli grymma om dom skulle komma igenom!

Inställningen i gruppen idag har inte varit den bästa, kan själv säga att jag bidragit med lite dålig attityd och som vi alla vet kan det dra ner dom andra i träsket, not good. Får ta nya tag nästa vecka.

Jag, och resten av gruppen (tror jag?) ser fram emot att presentera detta nästa fredag, ska bli grymt att få visa upp allt vi har kommit fram till och jag vill verkligen att någonting ska hända i denna tråkiga (?) kommun.

Jaja, får bli allt för den här gången. Trevlig helg, hejdå!

Inga kommentarer

Agentblogg: Jimmy

Tjabba Tjena Hallå :D

Idag har vi haft sjukt mycket skoj!
Möjliggörarna kom hit och va med oss och lyssna på våra idéer :D
och så fick vi sitta och diskutera med dem vad de tycker vi kan förbättra och utveckla med våra idéer ;D

Kommer bli sjukt bra det här, Vi kommer få väldigt bra kommun när det här e färdigt :D

HOJ HOJ :D

Inga kommentarer

Agentblogg: Emelie om visionsdagen

Hej, hello, hola, hay, howdy!

Post-its!

Emelie här igen och ska blogga om gårdagen, alltså onsdag. Det var visionsdag och vi var inte på vårt vanliga ställe som heter stjärnhuset utan vi var på lobbyn som passade bättre när vi var hela teamet tillsammans, både förändringsagenter och möjliggörare.(och självklart Jonas)

Vi började med att checka in på vad vi hade för förväntningar på dagen. De flesta sa att de var spända på dagen och att det skulle bli kul. DE BLEV DE OCKSÅ! Att politiker och tjänstemän kunde vara så roliga, som någon sa igår.

Drömbild Vännäs

Vi byggde drömsamhällen som blev riktigt storslagna med många idéer, ett grönare Vännäs och många byggnader flyttades. Vi ”planerade” även en fest, och året var 2030, vi hade fått pris för att Vännäs hade så bra ungdomsinflytande. Många spårade och snackade om kupoler, raketer och mycket mer. Dock så fick jag känslan av att de som spårade mest var ändå möjliggörarna. Trevligt värre!

Måste bara säga att gårdagen var riktigt rolig, bjöds på fika(som vi alla gillar, hehe), vi lärde känna möjliggörarna lite mer och vi fick veta lite vad de snackar om och vad de vill förändra, de är alltså inte bara vi som vill ändra på Vännäs!

HEJDÅ!!

Inga kommentarer

Agentblogg: Jasmine

Hälsningar från Vännäs.

Nu är Tisdagen avklarad och idag har vi jobbat mycket med själva uppdraget, idégenerering och sedan gjorde vi en ny övning vilket var väldigt roligt och intressant. Vi är nu nästan halvvägs in i programmet och det känns super måste jag säga. Under dagen har vi haft en positiv energi och jobbat fokuserat så det känns som vi börjar komma på rätt spår. Imorgon blir det att träffa möjliggörarna vilket ska bli otroligt spännande, ser fram emot att få diskutera med dem och jobba mer med uppdraget samt få deras feedback. Det var all för mig!

/ Jasmine, förändringsagent Vännäs

Illustration till appidén

Idéutveckling Vännäs
1 Kommentar

Agentblogg: Eveline

Hejsan svejsan!:)

Idag har vi på framtidsboxen jobbat med idéurval och idégenerering! Det va mycket om uppdraget och idéer kring det! Vi ha fått gå och söka information på vårt eget sätt, det va kul! Lite jobbigt för att det va måndag men det ha ändå varit okej

Eveline, Förändringsagent Vännäs

Uppdrag och idéer, Vännäs

 

Inga kommentarer

Agentblogg: Emelie

Hej alla som är inne på Framtidsboxen! Jag heter Emelie och är den andra av förhoppningsvis 12 stycken förändringsagenter från Vännäs som ska blogga under dessa tre veckor.

Veckan är slut idag torsdag, kort vecka på grund ut av midsommar. Detta tror jag var behövligt eftersom denna vecka har varit krävande som Mathilda redan har skrivit! Dock gick denna dag och egentligen hela veckan grymt snabbt för vi har haft så roligt!
Idag har vi på morgonen, som alla andra dagar checkat in och efter det fick vi besök av Karolina. Hon berättade om hur demokratin ser ut i kommunen, kanske inte låter allt för intressant men den tjejen kan prata kan jag lova er!

Inflytandefyrfältare

Innan lunch gjorde vi flera övningar som gav oss en annan syn på Vännäs men även annat, vi gjorde ett träd där vi skrev hur vi kan jobba men konkreta lösningar. Sedan efter lunch kom vi in på den efterlängtade, för några, idéegenereringen(brainstorming) där vi skulle komma på konkreta idéer, vilket var väldigt kul och inte allt för svårt som jag trodde till en början utan istället trevligt!

Jag höll nästan på att glömma FIRFIKAT, det vi pratat om hela dagen. Min grupp hade fika idag och det var Joel, Linnea, Pauline och jag. Vi skrev sedan upp på ett papper det vi firade från veckan. Det papperet kommer vi säkert se på någon av våra väggar nästa vecka. (Våra väggar är fulla med papper som vi har gjort, om de fortsätter såhär kommer väggarna vara täckta snart!)

Hej då till processledar-side-kicken Maria

Måste bara ta och säga några ord om Maria som slutar efter bara en vecka och ska åka hem till Västkusten idag. Kommer bara riktigt tråkigt att du inte ska vara med de sista två veckorna, du får läsa bloggen och hänga med på så sätt!
Detta var allt från mig, ha en trevlig midsommar och helg!

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Kommentar

Agentblogg: Mathilda

Tja, Mathilda från Vännäs här!

Den här veckan har varit väldigt spännande, lärorik och rolig. Vi har pratat väldigt mycket om samarbete, kommunikation och själva uppdraget som vi har fått.

Vi har även gjort en massa övningar som har varit roliga och ganska krävande, och vi har gjort dom flesta på ganska kort tid och man har behövt fokusera.

Nu hoppas jag verkligen att nästa vecka kommer bli ännu roligare, och med tanke på att vi drar igång på riktigt då så tror jag verkligen det.  Vi kommer nog kunna förändra riktigt mycket om vi fortsätter jobba som vi gjort hittills, och det kommer bli grymt!

Roller i en grupp

Förändringsagent Vännäs

Vännäs uppdrag

Inga kommentarer

Vännäs: Dag 1 & 2

Team Vännäs 2012

Också i Vännäs har årets Förändringsprogram satt igång. I hela nedervåningen på huset med det passande namnet Stjärnhuset har 12 förväntansfulla Förändringsagenter startat sitt tre veckor sommarjobb. Ett sommarjobb som syftar till att hitta metoder för hur unga människor kan vara med och påverka i kommunala beslutsprocesser.

Uppdraget överlämnades på måndagmorgonen av 8 lika förväntansfulla Möjliggörare, där kommunens kommunalråd Johan Söderling delade ut visitkort med uppmaningen ”Ring mig närsomhelst, jag vill vara tillgänglig för er”.

Vännäs team är fullt av energi, något både jag och mitt processbollplank Maria har fått uppleva under två dagar fyllda av samarbets-, kommunikations- och inflytandeövningar. Det känns otroligt att vi bara varit igång två dagar.

Förväntningar inför Förändringsprogrammet

Diskussioner om Barnkonventionen

Inga kommentarer